Tango Bands stelde Fleurs Noires voor tijdens de Tango Special  in de doelen op 29-11-2014

Het was een bijzonder concert.

Tango Bands en de dames van Fleurs Noires werken al jaren samen betreft optredens in Nederland en België.

Het is een fascinerende band (10 pittige dames) met zeer interessante muziek.

Tango Special heeft in het programma Orquesta El Arranque – Fleurs Noires, Música Campera, Los Profs, Orquesta Atipica en OTRA

Omschrijving van Fleurs Noires

De Tango, de grote, die zowel vrouwen als liefde, verdriet en passie beschrijft.

 De sensualiteit tango, een vrouwen zaak ?

Elk van hen een onmiskenbare musicus in klassieke en populaire klanken, vermengen ze nu hun culturele verscheidenheid met een origineel reportoire. Deze tango straalt een sensuele kracht uit, rijk aan nuances, die opwelt uit de diversiteit van hun roots.

Fleurs Noires blaast nieuw leven in de historische band tussen Parijs en Buenos Aires, en biedt in deze muziek een ge�mancipeerd profiel aan het vrouwelijke. Deze passievolle vrouwen brengen opschudding in de traditie van uitgesproken mannelijke oorsprong. Zangeres Debora Russ en haar negen musici slepen ons mee in een bedwelmende odyssee met klasse, elegantie, frisheid en… lef!

Fleurs Noires beschikt over een repertoire geput in originele composities die speciaal voor dit orkest zijn geschreven door geheide namen als Eduardo Acuna, V�ctor Parma en Gerardo Jerez Le Camp.

Creaties die de essentie van de tongo distilleren tot een hedendaagse taal en het orkest een resoluut moderne sonoriteit laten voortbrengen met de authenticiteit van traditie.

 

Wat de pers zegt over Fleurs Noires.

Een onverbiddelijke naam voor een Frans-Argentijnse vrouwen-band met hart en ziel voor tango. Maar de zwarte tint past in dit universum. Debora Russ, een zangeres kersvers uit Rio. Verder nog 4 violen, 1 piano, 1 contrabas en 2 bandoneons. Verbluffend! een echte schokgolf in dit macho territorium. Een reportoire dat eeuwigheid onderhoudt en helemaal thuis is in de moderniteit, een smetteloze klank, met arrangementen van zinvolle dissonantie en dan nog met een troef die vele mannen niet durven uitspelen: humor. Een prachtboeket om de zielen te laten dobberen.

 

Volledige programmatie

Film ‘El sonído del bandoneón’: Een muzikale roadmovie over de bandoneon, een melancholische ode aan het instrument dat het kloppend hart van de tango vormt. Regie: Jiska Rickels (Nederlands ondertiteld) – trailer

Dansworkshop door tangoschool Cuartito Azul

Tango Intiem Akoestisch – zonder tussenkomst van microfoon – genieten van de pure klanken van bandoneon, piano en gitaar, bespeeld door topstudenten van Codarts.

Fleurs Noires Orchestre de Tango
Alleen mannen spelen tango? Daar komt langzaamaan verandering in, met als voorloper het Frans-Argentijnse tango-orkest Fleurs Noires. Deze charmante muzikantes brengen met gemak ook het rauwe tangogevoel over.

www.fleursnoires.com – www.tango-bands.com
Filmloop met historische tangofragmenten. Aan de hand van 100 fragmenten (1 per jaar) wordt de geschiedenis van het genre toegelicht (Spaanstalig, Engels ondertiteld)18.15-18.45 uur (Jurriaanse Foyer)
Tangosalon met Música Campera
In de muziek en de ritmes van het Argentijnse platteland liggen de roots van de tango. Prachtige milonga’s, chacarera’s en zamba’s door studenten van de tangovakgroep en de latinvakgroep van Codarts.18.15-18.45 uur (Van Cappellen Zaal)
Lezing over de geschiedenis van de tangodans van Buenos Aires tot Rotterdam door Hugo Buiten, docent tangodans en zakelijk leider tangoschool Cuartito Azul.18.45-19.30 uur (Jurriaanse Zaal)
Los Profs
Dansbare tango’s, maar ook lyrische luistertango’s door docenten van de vakgroep Argentijnse Tango van Codarts: Micha Molthoff (viool), Wim Warman (piano), Kay Sleking (gitaar), Matthew Midgley (contrabas) en Leo Vervelde (bandoneon).19.30-20.00 uur (Jurriaanse Foyer)
Tangosalon met Orquesta Atípica
Naast de bekende tangoinstrumenten klinken ook tabla (Indiase gestemde trommels) en bansuri (Indiase bamboefluit). Deze voegen aan de tango een bijna meditatief element toe. Met onder anderen de grote tablaspeler Niti Ranjan Biswas (docent en Heads of Studies van de Indiase vakgroep van Codarts).19.45-20.15 uur (Van Cappellen Zaal)
Lezing/inleiding door Leo Vervelde, bandoneondocent, leider van OTRA en Hoofd Afdeling World Music van Codarts.20.15-21.30 uur (Jurriaanse Zaal)
Orquesta El Arranque
El Arranque is een van de topensembles van de generatie veertigers in Buenos Aires. Eigenzinnige arrangementen van het bekende repertoire worden afgewisseld met eigen werk. De bezetting is het klassieke tangosextet (2 bandoneons, 2 violen, piano en contrabas) waaraan een gitaar is toegevoegd. Ook dat maakt het geluid van dit ensemble uniek. Het merendeel van de leden van El Arranque geeft les aan de ‘Orquesta Escuela Emilio Balcárse’, dé tango-orkestschool van Buenos Aires, en bouwt zo aan een nieuwe generatie Argentijnse tangueros.21.30-21.45 uur (Jurriaanse Foyer)
DJ Hugo
Tangosalon met Gran Orquesta Típica OTRA
Het tango-orkest OTRA vormt de spil van de studierichting Argentijnse Tango van Codarts (Rotterdams Conservatorium). Het orkest speelt traditionele tango’s, aan het genre verwante ritmes (milonga ciudadana, milonga campera, vals criollo) en muziek die verbinding zoekt met deze tijd.DJ HugoTango Informatiemarkt
Kom alles te weten over tangomuziek, tangodans, tango-instrumenten en tangoboeken; er zijn verschillende bandoneonbouwers, zo toont Anja Rockstroh de Arnold Alfred Bandoneons; met Jan Dirk van Abshoven van tangoblad La Cadena; een bibliotheek met boeken over tango, historische posters en foto’s, tangoschoenen bij Tangotacion, etc..Expositie
Zelf noemt kunstenares Slavica het boeken, maar deze boeken lijken verdacht veel op vreemde bandoneons. Mooi om naar te kijken maar ook om aan te raken en er zelf het verhaal ‘oneindig terugkeren naar de liefde’ mee te spelen.Culinair

tangomaaltijden en tangosnacks